www.farkli.forummum.net
Daha Kaliteli Bir Paylaşım İçin Lütfen Üye Olunuz.
www.farkli.forummum.net
Daha Kaliteli Bir Paylaşım İçin Lütfen Üye Olunuz.
www.farkli.forummum.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.farkli.forummum.net


 
AnasayfaANASAYFAAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapİletişim

 

 "B" ön harfli felsefe terimleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
HeRGeLe
FaRKLıMOD
FaRKLıMOD
HeRGeLe


Ruh Hali : 13

Rep sistemi
Aktiflik:
"B" ön harfli felsefe terimleri Img_left500/1000"B" ön harfli felsefe terimleri Empty_bar_bleue  (500/1000)
Başarı Puanı:
"B" ön harfli felsefe terimleri Left_bar_bleue300/1000"B" ön harfli felsefe terimleri Empty_bar_bleue  (300/1000)
Güçlülük:
"B" ön harfli felsefe terimleri Img_left500/1000"B" ön harfli felsefe terimleri Empty_bar_bleue  (500/1000)
"B" ön harfli felsefe terimleri Empty
MesajKonu: "B" ön harfli felsefe terimleri   "B" ön harfli felsefe terimleri I_icon_minitimeCuma Nis. 10, 2009 1:36 pm

Belit Nedir?


Başka bir önermeye götürülemeyen ve tanıtlanamayan, böyle bir geri götürme ve kanıtı da gerektirmeyip, kendiliğinden apaçık olan ve böyle olduğu için öteki önermelerin temeli ve ön dayanağı olan temel önerme. Ne türlü bir belitten yola çıkılırsa o türlü bir sonucu varılır. Belitlere dayanan bir felsefe, belitlerin yanlışlığı meydana çıkınca çöker.

1) Mantık: Mantıkta belit terimi, bir şeyi tanıtlamak için kullanılan tanıtlanmayı gerektirmeyecek kadar açık ilke anlamını veriri tanıtlanmayı gerektirmediği gibi tanıtlanamazda. Çünkü tanıtlama, daha da açıklamak demektir, buysa daha çok açıklanamaz. Her belit bir ilkedir, ama her ilke bir belit değildir. Örneğin, “her bütün kendini meydana getiren parçalarından büyüktür” ilkesi bir belittir, buna karşı Einstein’in görelilik ilkesi bir belit değildir. Metafizik dünya görüşünün ürünü olan bütün mantıklar, “bir şey kendisinin aynıdır” önermesiyle dile getirilen özdeşlik ilkesini belit saymışlardır. Hegel’in diyalektik mantığı bunun doğru olmadığını meydana koymuştur. Bir şey kendisiyle bile aynı değildir, çünkü sürekli olarak değişmektedir.

2) Matematik: nicelikler arasındaki orantıları dile getiren zorunlu önermeler, matematikte belit adıyla tanımlanırlar. Örneğin, “bir üçüncü niceliğe ayrı ayrı eşit olan nicelikler birbirine eşittir”, “eşit niceliklere eşit nicelikler eklenirse toplamları da eşit olur”. Matematiksel belit, mantıksal belitin niceliklere uygulanmasıdır. Aralarında başkaca bir anlam ayrılığı yoktur.

3) Dekartçılık: Descartes ve başta Spinoza olmak üzere izdaşları felsefelerini belitlere dayarlar. Örneğin Descartes, felsefesini “düşünüyorum, öyleyse varım” belitinden çıkarak kurmuştur. Spinoza’da ünlü Etika’sında örneğin, “başka bir şeyle tasarlanmayan şeyin kendisiyle tasarlanması gerekir” gibi belitlerden yola çıkar. Ne var ki, ne türlü bir belitten yola çıkılırsa o türlü bir sonuca varılır. Bundan başka, bu belitler, “parçalarının toplamı bütüne eşittir” gibi belitler gücünde değildirler. Daha açık bir deyişle, Dekartçıların belitleri öznel, kendilerince belit sayılmış belitlerdir. Nitekim Cogito’nun yüzyıllarca önceki biçimini çürütmek için, “bin altın düşünüyorum, öyleyse bin altınım var” önermesi ileri sürülmüştür.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
"B" ön harfli felsefe terimleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.farkli.forummum.net :: FELSEFE :: . :: FELSEFE SÖZLÜĞÜ-
Buraya geçin: